Според народния обичай в този край, на всички големи християнски празници задължително се приготвя риба.

58-годишният Любен Ванков е потомствен рибар. Той обяснява, че най-важна е подготовката преди излизането в реката за улов.

"През този сезон на годината рибата "кълве" трудно. Кошавските рибари обаче са упорити мъже", казва Любен Ванков.

В Кошава има компактно влашко население. Хората там са свикнали да имат прясно уловена риба и за новогодишната трапеза.

Кошавските рибари съветват, ако попрекалите с виното в новогодишната нощ, на следващия ден да хапнете рибена и зелева чорба. Така махмурлукът ще се изпари веднага. С този полезен съвет може многократно да вдигнете чаши с пожеланието "наздраве" или "нарок", както казват власите и да сте спокойни за утрешния ден.