По думите му, върнати хора, които желаят медицински прегледи, няма да има.

"Ако човек получи отказ, отказът трябва да послужи за незабавна проверка на този общопрактикуващ лекар и тази нередност да се отстрани", каза още Букарев. Той информира, че подписаният вчера Национален рамков договор ще бъде обнародван в "Държавен вестник" на 4 януари 2005 и той ще влезе в сила веднага след тази дата", каза Букарев.

Според подписания рамков договор за 2005 г. на стоматолозите с Националната здравно осигурителна каса, пакетите за стоматологични услуги остават същите като тези от 2004 година.

След подписването на договора обаче, един проблем остава неразрешен, каза за Би Ти Ви заместник-председателят на Съюза на стоматолозите в България - доктор Николай Шарков. Отвореният въпрос е как ще се доказва кои са редовните платци и кой трябва да проверява това.

В Закона за здравното осигуряване е казано, че пациентът влиза в нашия кабинет със здравноосигурителна книжка или документ за платени здравноосигурителни вноски.

"Ние в националния рамков договор 2005 изрично поставихме текст, че пациентът освен със здравноосигурителна книжка трябва да представи и документ за актуалното му състояние като задължително здравноосигурено лице. Не сме уточнили още какъв ще бъде този документ, но документ, който да осигурява здравноосигурителния статус. Такъв документ би трябвали да се издава от НОИ и неговите местни подразделения", посочи д-р Шарков.