За да се открие гръбначното изкривяване, се прилагат няколко теста, наблюдава се гръбначният стълб на детето, линията на раменете и междулакътните талийни пространства. Заболяването се наблюдава при деца от 8 до 15-годишна възраст. В първите етапи лечението се прилага оздравителна гимнастика. В 88-о училище в София това е практика от години.

"Абсолютно във всеки клас има поне по 2-3 деца, те идват при нас, казват, че личният лекар ги е прегледал и е казал че имат такива заболявания", обясни Мария Кардамова, учител по физическо възпитание в училищети.

"Сколиозата в ранните, а и в по-напреднали стадии, обикновено протича безболково, затова се открива сравнително късно", посочи д-р Десислав Петков.

"Неправилната стойка е нещо, което се среща доста често, но не е състояние, свързано със структурни изменения в гръбначния стълб", подчерта ортопедът д-р Антон Парушев.

В 85 на сто от случаите не е ясно от какво се причинява изкривяването. В останалите то се дължи на неправилно хранене. Най-често от това заболяване страдат момичетата, които по време на съзряването си се изгърбват.

"Гръбначното изкривяване води до деформация на прешлените впоследствие и до ранна поява на това, което хората наричат шипове", поясни д-р Парушев.

Специалистите от клиниката по ортопедия в Горна баня препоръчват лечебна гимнастика и носене на корсет. Ако това не помогне, се прави операция.

"В договора, който има сключен болницата със Здравната каса по отношение на оперативното лечение на тези заболявания, са включени всички разходи без тези имплантанти, които са необходими да се поставят в гръбначия стълб, за да се изправи той", каза д-р Парушев.

Здравната каса обаче не покрива цената на имплантантите, които са изключително важна част от лечението. Бълграските струват 800 лева, а вносните са повече от 3000.