21 народни представители поискаха от президента да наложи вето на бюджета заради предвидената държавна гаранция за изграждането на детска болница със заем от австрийска банка.
Според подписалите, искането за вето с даването на държавна гаранция за кредита от 70 милиона лева за детска болница се узаконяват частните интереси и се ощетява българския данъкоплатец.
Основният мотив на депутатите е, че подобен проект струва много по-малко пари от предвидените 70 милиона. След срещата те заявиха, че няма да има вето на бюджета.

"Ветото касае де факто целия бюджет, за което президентът няма достатъчно основания вероятно да го спре. Обаче ние постигнахме едно съгласие, че на този проблем трябва да се даде достатъчно публичност, което е едно сериозно оръжие срещу това да не се стигне до една такава измамна сделка", заяви Димитър Игнатов от ОДС.

"Може да се окаже, че това може да мине през закона за държавния бюджет, но може да се окаже, че в споразуменията и останалите закони това да не може да мине", коментира Пламен Кенаров от "Народен съюз".

Депутатите заявиха, че очакват вето на останалите три закона, свързани с тази сделка, които парламентът предстои да гласува

БСП от своя страна реши да не настоява за президентско вето, а да внесе в Конституционния съд питане по разпоредби от бюджет 2005. Според лидера на лявата партия Сергей Станишев, като независима държавна институция президентът има право да вземе решението си самостоятелно.