Здравната каса няма да получи 320 милиона лева допълнително за следващата година, както беше предложила парламентарната група на ОДС. Това стана ясно след като мнозинството прегласува одобрен на второ четене текст от Закона за бюджета на Здравната каса. Депутати от опозицията заявиха, че ще обмислят да сезират за това Конституционния съд.

"Нямате право да предлагате и гласувате такова нещо - защото в конституцията е записано, че може да се гласува два пъти", посочи д-р Стойчо Кацаров от ОДС.

"Вие направихте най-грубото нарушение на парламентарния правилник", заяви Георги Пирински от "Коалиция за България".

Въпреки това бюджетът на Здравната каса за 2005 година беше приет. След две седмици скандали, отлагане на заседания и промени в дневния си ред депутатите одобриха окончателно бюджета на държавата за догодина.

"Категорично заявявам, че в държавния бюджет няма текстове, които са в противоречие с конституцията и могат да се обжалват пред Конституционния съд. Този бюджет доказва, че правителството за втори път през последните 15 години ще завърши успешно мандата си", подчерта финансовият министър Милен Велчев.

Чаша шампанско за бюджет 2005 изпиха само финансовият министър и депутати от мнозинството и "Новото време". Опозицията гласува против държавния бюджет за догодина.