От ОДС и БСП заявиха, че Конституционният съд ще блокира държавния бюджет за следващата година, защото текстовете от него се приемат в противоречие с конституцията.

Депутатите спориха по предложения от правителството бюджет за съдебната власт и невъзможността той да бъде приет, защото съдебната власт е независима и трябва да бъде приет за нея бюджет, предложен от ВСС.

"Никой не знае какво става в залата и те не знаят. Т. е. депутатите не знаят за какво гласуват", посочи Любен Корнезов, заместник-председател на парламента, от "Коалиция за България".
Попитан дали БСП ще атакува ли бюджета пред Конституционния съд, той заяви: "Лично аз ще направя всичко възможно."

"Не знам дали президентът ще наложи право на вето, но съм убеден, че има сериозни основания Конституционният съд да свали бюджет 2005. Аз лично се съмнявам, че от мнозинството знаят за какво гласуват. Даже нещо повече - с цвят на химикал секретарката на г-жа Радева показва на хората от мнозинството какво да гласуват", каза Благой Димитров от ОДС.

Междувременно в пленарна зала опозицията искаше да чуе обясненията на финансовия министър Милен Велчев защо Министерският съвет предлага близо 90 млн. лв. по-малко за съдебната власт, отколкото иска Висшият съдебен съвет.

"Ние ще поискаме оставката на министър Велчев, ще се отнесем писмено към премиера Сакскобургготски да потърси отговорност от мнозинството, което поставя на карта не само бюджета на съдебната власт", заяви Елиана Масева от ОДС.

От БСП поискиха от стола си на председател да слезе и Огнян Герджиков, защото не може да задължи министър Велчев да говори.

Накрая беше прието становището на Министерския съвет за бюджет на съдебната власт в размер на 230 млн. лв. Финансовият министър заяви, че опозицията няма основания да атакува бюджет 2005 пред Конституционния съд.

"Не очаквам вето на президента, защото не виждам основания и не се съмнявам, че ще имаме достатъчно гласове да преоодолеем едно вето, а що се отнася до Конституционния съд - не виждам основания за атака, та камо ли за някакво негативно решение", коментира финансовият министър Милен Велчев.