Дебатите бяха прекратени по настояване на депутатите от ОДС, които откриха процедурни грешки по изготвянето на бюджета. Висшият съдебен съвет иска догодина за съдебната власт бюджет с 91 милиона лева повече, отколкото правителството е заделило. От ОДС предупредиха мнозинството, че правителството няма да реже парите на магистратите и рискува държавният бюджет да бъде отменен от Конституционния съд. За да не се получи това единствената, според ОДС, вратичка е била парите да се орежат от парламента при гласуването на държавния бюджет. Това обаче до този момент не е направено и така този процедурен пропуск отвори дупка в бюджета от 91 милиона лева.

"Можеше отделни депутати да се възползват от него и да направят предложение. Можеше водещата комисия да се съобрази с него. До този момент нищо от това не е направено", каза Йордан Соколов - ОДС.

Според председателя на парламента Огнян Герджиков становището на правителството за по-малък бюджет за съдебната власт е алтернатива на предложение между първо и второ четене и то може да се гласува.

"Съществува за мене една обструкция, която аз не мога да си обясня, освен с политическото заиграване", заяви Огнян Герджиков, председател на Народното събрание.

"Разбирам деликатната ви ситуация. Имам голямото желание да ви услужа с юридически съвет, но текстът, който сте написали, не ви позволява. Въпреки научните ви титли", каза Татяна Дончева, БСП.

Така депутатите започнаха негласни консултации как да решат проблема с парите за съдебната власт.

Депутатите утре ще продължат да търсят решение на този процедурен казус.