Заради липсата на кворум в събота, парламентът прие по невнимание увеличение на бюджета на Здравната каса за догодина с 320 милиона лева. Поредложението дойде от опозицията, а мнозинството го прие по невнимание и заради гласуване с чужди карти. Сега процедурното недоразумение ще доведе до промяна на републиканския бюджет, за да бъдат осигурени допълнително гласуваните пари.
Днес, заради временното депутататско разсейване ще се наложи парламентът да промени структурата на държавният бюджет за 2005.

Сега гласуваните допълнителни пари за Здравната каса - 320 милиона лева, ще трябва да бъдат взети от бюджета на Министерството на здравеопазването. Заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев дълго обясняваше на депутатите последиците от взетото решение:

"Много се съмнявам, че ще могат да бъдат остойностени всички случаи на ползване на болнична помощ, което ще постави под съмнение цялостното обслужване на населението."

Ще се наложи и преработване на Националния рамков договор за следващата година, така че с отпуснатите допълнителни пари да се създадат нови клинични пътеки. Те ще са свързани с психиатричната помощ, белодробните болници, както и всички дейности по кръводаряване и трансплантация. Досега тези дейности са били на издържка на здравното министерство.

След гласуването на днешното увеличение на бюджета на касата, парите за болнична помощ у нас, които включват и резерва на Здравната каса, надвишават 600 милиона лева. Сега мнозинството ще търси процедурни възможности, за да отмени днешното гласуване.