ДСБ настоява Висшият съдебен съвет да се оттегли и да се направят промени в Конституцията. Това обявиха на брифинг Иван Костов и Екатерина Михайлова, съобщи Агенция "Фокус".

Според "тъмно сините" в момента в съдебната власт и средите на ВСС тече все по-грозен и нелицеприятен процес. Именно това е причината от ДСБ да не виждат смисъл да правят предложения за попълване на състава на „един провален ВСС”.

"Ние от ДСБ няма да предлагаме членове за ВСС за овакантените места, които имаше, когато стартира процедурата”, заяви Екатерина Михайлова.

По думите й, единственият изход е ВСС да се оттегли, след което да се търси политическо съгласие за временно решение.

От партията имат и конкретни предложения, които са отправили към правителството на ГЕРБ още в самото начало на мандата.

От ДСБ посочиха, че ще настояват за спешна реакция на политическите сили, за да имаме  независима съдебна власт, която да изпълнява своите задължения и да раздава справедливост, а не да ни компрометира като начин на поведение.

Освен това според ДСБ незабавно трябва да престане намесата на изпълнителната власт и кадруването във ВСС.

Иван Костов коментира, че след като България не беше приета в Шенгенското пространство, от доклада на ЕК, който предстои да излезе, се очаква да съдържа много сериозни критики срещу правозащитните органи и съдебната власт като цяло. Иван Костов посочи, че е необходимо намаляване на мандатите, намаляване на броя на членовете на ВСС. „Съставът на ВСС е по-голям отколкото състава на изпълнителната власт”, изтъкна още Костов.

Синята коалиция няма да подкрепи вота на недоверие, искан от РЗС.