Русия и съюзниците от антихитлеристката коалиция отбелязаха Деня на победата с величествен военен парад. Той бе най-грандиозният след разпадането на Съветския съюз. За първи път пред стените на Кремъл маршируваха и войници от няколко армии на НАТО.

Над 3 000 ветерани гледаха парада от трибуната, заедно с държавни глави на страни от Общността на независимите държави, от Централна Европа. Там бе и президентът Георги Първанов. Отсъстваха ръководителите на страните съюзници във войната. В приветствието си руският президент се обърна специално към участниците във Великата отечествена война, доживели до днес.

"Скъпи ветерани, преди 65 години вие отвоювахте мира за нашата страна и за цялата планета.  Поклон за вас до земята. Честит празник на великата победа! Слава на победителите. Ура!”.  

На Червения площад преминаха близо 11 000 руски войни и над 1 000 бойци от армиите на Съединените щати, Великобритания, Франция, от няколко републики от бившия Съветски съюз и Полша.

Наред с тях дефилира и конят Хейрат, който е правнук на коня на маршал Жуков. След славните танкове Т-34, по Червения площад премина и страховитият ракетен комплекс Топол-М, който Москва показва за първи път. В продължение на осем минути в небето прелитаха хеликоптери, огромни самолети цистерни и стратегическия бомбардировач Ту-95, както и най-мощният и най-голям в света свръхзвуков реактивен самолет - ракетоносецът Ту-160.