Страните от Парижкия клуб постигнаха принципно споразумение за безусловното опрощаване на 80% от иракския дълг. Това е договорено в рамките на срещата в Берлин на финансовите министри и директорите на централните банки на Г-20, група от ключови развити и развиващи се страни.

Опростяването на голяма част от иракския дълг е било договорено на разговор между германския финансов министър Ханс Айхел и американския му колега Джон Сноу. Айхел уточни, че споразумението ще бъде предоставено за одобрение на останалите членове на Парижкия клуб, които са се събрали на среща в Париж.

Предвижда се опрощаването да се осъществи на три етапа. Все още обаче има разногласия относно сроковете и условията, разкри източник от Г-20. МВФ оценява дълга на Ирак на 120 милиарда долара. Една трета от тях са към Парижкия клуб, като 21 милиарда представляват главница, а останалото са лихви от закъснели задължения, натрупани след първата война в Персийския залив преди 14 години. Ирак дължи също около 60 милиарда долара на други страни, главно на съседките си от Залива и на държави от бившия социалистически лагер, като България и Румъния.

Ирак има да връща на България близо милиард и седемстотин милиона долара. България не е член на Парижкия клуб и неговите решения нямат задължителен характер за нашата страна, коментираха от пресслужбата на финансовото министерство. Според ведомството доколкото въпросът за дълга зависи от България, то позицията е да се търси благоприятно решение за уреждането на това вземане.