"Сирано дьо Бержерак" от Едмон Ростан, постановка на Теди Москов в Народния театър "Иван Вазов", е най-доброто представление за годината според академия Аскеер. За участието си в спектакъла Деян Донков спечели статуетката на Георги Чапкънов за главна мъжка роля.

Отличията бяха връчени снощи в театър "Българска армия" на тържество, посветено на 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. По червения килим минаха много от любимците на публиката, не малко от тях липсваха.

„Два пъти съм била награждавана, но всеки път идвам да се радвам на тези, които са номинирани и на тези, които получават награда. И да утешавам тези, които са номинирани, но не получават награда… вече и Джак Никълсън е номиниран по 8 пъти, преди да получи награда – че е нещо много прекрасно”, каза актрисата Татяна Лолова.

„Стискам палци за всички колеги. Всички номинирани явно са заслужили с нещо и то е голямо и ценно. Така че гласувам за всички”, сподели актьорът Красимир Ранков.

Носителят на "Аскеер - 2011" за цялостен принос в театралното изкуство Коста Цонев  - в бяло кресло като трон, беше аплодиран продължително на крака от всички присъстващи и цялата трупа на Военния театър, която беше с него на сцената.

„Всичко, което на 83 години съм получил” – това означава наградата за Коста Цонев.

"Бих искал да се върне младостта ми, да участвам всяка година в това великолепно тържество и всяка година да печеля по един "Аскеер", каза актьорът. "Блазя ви, млади колеги, че макар и бедни, взаимно се подкрепяте.  Не се надявайте на държавата, на министерства  - вярвайте в себе си!", посъветва театралите Коста Цонев.

Маргарита Младенова спечели "Аскеер" за режисура за "Зимна приказка" от Уилям Шекспир в Театрална работилница "Сфумато".

"Зимна приказка" на "Сфумато" заслужи още два "Аскеер"-а - за сценография - на  Даниела Олег Ляхова, и за музика - на Асен Аврамов.

Невена Мандаджиева взе "Аскеер" за водеща женска роля за "Кралицата Майка" от Манлио Сантанели, постановка на Валентин Ганев в Театър 199 "Валентин Стойчев".

"Да живеят пънкът и рокът!" - каза Елин Рахнев, който спечели наградата за съвременна българска драматургия за пиесата си "Тест", поставена в Сатиричния театър "Алеко Константинов" от  Марий Росен.  За костюмография беше отличена Петя Стойкова за "Кола Брьонон" по Ромен Ролан на Владимир Люцканов в Младежкия театър "Николай Бинев".