База "Еко", която е служела на една от армиите на Саддам, е с площ 4 квадратни километра. Сега третият контингент подобрява битовите условия и подготвя имуществото за връщане в България, съобщи началникът на сухопътните войски генерал- лейтенант Златан Стойков.

Генерал Иван Добрев, който преди 20 дни се върна от Диуания, заяви, че там условията са много по-добри от тези в предишната база: "Базата е много добра. Осигурява много добра защита. Било от въздушни удари, артилерийски, минометни и т. н., и от удари с автомобили-бомби, които много често се изпълняват в Ирак."

Четвъртият контингент за Ирак е попълнен на 100 процента, с него заминават 462 кадрови военни. Те ще бъдат сертифицирани на 17 ноември. Половината от структурата и екипировката на четвъртия батальон е различна от тази на предишния.

Батальонът заминава с нови снайперови пушки, прицели и автомати, но със старите бронежилетки.

Задачите в новата зона за отговорност няма да се различават от записаното в меморандума за българското участие в Ирак.

"Към 5 200 души от армията - 90% от сухопътни войски \3800\, са участвали в мисии зад граница. 219 кадрови военни са участвали по два пъти. 59 военни от първия контингент в Ирак ще заминат отново с четвъртия пехотен батальон", посочи ген. Стойков.

Очаква се петия батальон да замине организационно, а не да бъде сглобяван от няколко поделения, защото от септември военните са започнали да подписват анекси към трудовите си договори, с които декларират готовност да бъдат изпращани в мисии зад граница.

В бъдеще контингентите за Ирак и Афганистан ще бъдат подбирани на конкурентен принцип между подразделенията от Карловската и Казанлъшката бригада.