Метален кош, конструиран от чилийския флот, за да бъдат извадени на повърхността 33-мата затрупани чилийски миньори, пристигна в мината Сан Хосе, посрещнат с аплодисменти от миньорските семейства.

Спасителният кош представлява цилиндрична клетка с височина 4 метра и диаметър около 53 сантиметра, която тежи 460 килограма, разказа пред журналисти Серхио Наваро от конструкторския екип. Данните, съобщавани преди, се отнасят за прототипа, уточни той.

В чилийските корабостроителници подготвят още две подобни съоръжения, с които миньорите ще бъдат измъквани един по един. Пробиват се вече три спасителни шахти и ще бъде използвана първата, която стане готова, посочва АФП.

Освен място за един човек, конструкцията на клетката включва и отделящ се модул, с който той ще може да се върне в шахтата в случай на проблеми с вдигането на повърхността, се казва в информацията.

В дъното на клетката са монтирани резервоари за дихателна смес – 40% кислород и 60% водород. По време на издигането й спасяваният ще може да общува с колегите си долу и с екипа от повърхността, използвайки монтиран в коша микрофон, информира чилийският министър на здравеопазването Хайме Манялич.

Оцветен в багрите на чилийското знаме - бяло, червено и синьо, кошът бе оприличен на феникс от министъра на минната промишленост Лауренсе Голборне.

В началото на спасителната операция при миньорите ще слязат спасител и лекар, за да ги подготвят за изкачването. Според чилийски инженери, изваждането на всеки пострадал ще трае от половин час до час и половина.

На повърхността ще ги очаква медицински екип. След прегледа те при нужда ще получат спешна помощ и лекарства, после ще бъдат настанени в център за наблюдение. Там ще могат за пръв път след инцидента да се видят с близки и роднини, заяви чилийският министър на здравеопазването Хайме Манялич.

Спасителите се готвят да освободят миньорите от скалния им плен през първите дни на ноември, потвърди министър Голборне.