Четири колони от автомобили на протестиращите се сляха около обед на площад “Александър Батенберг” в столицата и блокираха за няколко часа движението. 

За участие в протеста в центъра на София бяха допуснати ограничен брой леки автомобили. Само сто и двадесет от колите на протестиращите, бяха допуснати до шествието на площада.
Останалите бяха задържани на изходите на София.

За един час днес по обяд, автомагистрала “Тракия” също беше блокирана от собственици на газстанции, сервизи и таксиметрови автомобили. До опашки от чакащи коли не се стигна, защото полицаи отклоняваха двжението километър преди блокадата.
В 12 часа протестиращите от Пловдив, Пазарджик и Стара Загора потеглиха към София, за да се присъединят към колегите си от София.
 
Протестът бе срещу въвеждането на акциз от 180 лева за тон пропан-бутан, гласувано по принцип от Парламента миналия петък. Газоразпространителите настояват преди окончателното приемане на промените в данъчните закони, акцизът да бъде отменен или намален.

Димитър Станчев, председател на Асоциацията на газовите и петролни дружества и търговци, каза: “Не е проблем и не е късно между двете четения да се направят промени в текстовете на закона.”

В протеста участва и Националният съюз на превозвачите, които са недоволни и от увеличаването на патента за дейността им.
Според някой от газоразпространителите, въвеждането на акциз върху пропан-бутана ще доведе до фалит на малките газостанции.

Собственикът  на газостанция, Сашо Джермов, смята, че интерес от въвеждането на акциз върху пропан-бутана имат изключително големите търговци на газ и светли горива.
Преговорите на протестиращите с финансовия министър Милен Велчев ще продължат утре.


 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!