Той добави, че тъй като НДСВ и ДПС вече са малцинство в парламента, ще разчитат поне една от другите партии да подкрепи бюджета.

Правителството не изключва и възможността бюджет 2005 да не бъде приет преди края на годината.

"Не можем да подценяваме, разбира се, опасността, че бюджетът няма да бъде подкрепен от 51% от депутатите. Аз съм по-скоро склонен да мисля, че в резултат на консултациите, които започваме във вторник със всички парламентарно представени политически сили, ние ще успеем да убедим поне една от тях, поне няколко депутати, които мислят преди всичко за националните приоритети, че бюджетът трябва да бъде подкрепен, въпреки желанието им да заемат опозиционна позиция", заяви финансовият министър.

Той съобщи, че предстои да внесе в Министерски съвет и след това в парламента проектозакон, който ще даде повече правомощия на Народното събрание при разпределянето на излишъка в държавния бюджет.

"Това би следвало да става по предложение на Министерския съвет, подобно на процедурата, както се приема самият Закон за държавния бюджет, който се предлага от Министерския съвет. Но последната дума все пак трябва да има парламентът", посочи министър Велчев.

Той заяви, че няма амбиции да стане министър-председател, но разчита да остане министър на финансите, ако НДСВ попадне в управляващата коалиция след изборите догодина.