Министърът на финансите Милен Велчев беше задължен да представи доклад как е натрупан бюджетен излишък от над 1 милиард лева за тази година.

Финасовият министър заяви пред депутатите, че средствата от бюджетния излишък са разпределени за добавки към пенсиите и заплатите, за 700 училища, в които ще бъдат предоставени по 10 компютъра, за дългове на болници, за строителство на пътища, за малки обекти с регионално значение.

"Ще се улесни например посещението на светото място Кръстова гора, като започне изграждането на междуобщински път между селата Давидково и Манастир", посочи министър Велчев.

Емилия Масларова от левицата още вчера заяви, че е възмутително правителството да харчи пари от бюджетния излишък за малки и смешни проекти, като този за алея на общуването в село Мусомище например.

"И на 100 години, г-жо Масларова, ще се радвам да ви видя на построена от НДСВ алейка. Слушайте сега - построяване на паметник на дядо Йоцо гледа в село Очин дол, община Мездра, на мястото, описано от поета, това лошо ли е, г-жо Масларова? Защото дядо Йоцо ви гледа от там", коментира Тошо Пейков от НДСВ.

Сини, червени и нововремци бяха единни в парламента днес, че бюджетният излишък трябва да се разпределя от депутатите.

"Не може над 1 милиард лева да се разпределят по силата на решение на партийна централа, политически игри", каза Екатерина Михайлова от ОДС.

"Затова в предизборната година правителството си задели 1 милиардче, с което сега да раздава подаръци да прави популизъм", посочи Георги Пирински от "Коалиция за България".

Само с два гласа повече от опозиционните мнозинството отхвърли предложението със средствата от бюджетния излишък да се разпорежда парламентът.

"Огнищата ни опустели ще се стоплят, децата ни разпилени ще се върнат, селищата ни разорени ще възкръснат, благодарение на управлението на НДСВ", заяви Тошо Пейков.