Утре проектобюджетът ще бъде обсъден на съвет на управляващата коалиция.

Преди началото на заседанието премиерът Сакскобургготски заяви, че до момента няма постигната договореност с ДПС за проектобюджета. На въпроса дали очаква консултации между политическите сили, той отговори така: "Вие очаквате толкова много неща, като ние гледаме да свършим по един сериозен начин нещата, без да се спекулира непрекъснато. Може и да изглежда много отегчително, но смятам, че така се управлява една държава в 21 век, без сензации."

След заседанието на Политическия съвет финансовият министър Милен Велчев представи основните параметри на бюджет 2005 - растежът ще е между 5 и 5,5 на сто, инфлацията - 3,6%, а дефицитът - 0,5%.

"Това е бюджет на ускорения растеж, напредък и стабилност", заяви финансовият министър Милен Велчев.

Остана отворен въпросът кои ще са политическите сили, които ще го подкрепят в пленарна зала.

"Разчитаме на подкрепата на тези парламентарно представени политически сили, които очакват да управляват с нас след изборите", посочи министърът на отбраната Николай Свинаров.

Проектобюджетът за 2005 залага увеличение на минималната работна заплата с 25%. Така размерът й ще нарастне от 120 на 150 лева. При първото обсъждане на проектобюджета в Съвета за тристранно сътрудничество синдикатите изразиха несъгласие със заложеното увеличение на бюджетните заплати с 5%. Синдикатите са недоволни от предстоящото догодина "замразяване" на обезщетенията за майчинство на 120 лева и на обезщетенията за безработица - между 80 и 140 лева. Според работодателите в бюджета повече средства са насочени за социални разходи, вместо към реалния сектор и това няма да доведе до висок икономически растеж през 2005 година.