Намерената в Стара Загора картина, за която се предполага, че е на италианския художник Тициан, утре ще бъде докарана за експертиза в столицата.

Специалистите от Националната галерия за чуждестранно изкуство ще се произнесат дали тази картина е на Тициан, произведение на негов ученик или фалшификат.
От първоначалния оглед на специалистите ще стане ясна и епохата, от която датира произведението.

"Изкуствоведите трябва да кажат дали е от този период, защото тази картина стана медийна новина преди да сме я видели", казва Искра Траянова, изкуствовед в Националната галерия за чуждестранно изкуство.

За да се установи произходът и автентичността на произведението, картината трябва да се разгледа на ултравиолетова, инфрачервена светлина или с рентген.

Рентгенът показва дали отдолу има рисунък.

"Ако една картината е рисувана преди няколко века, то тя е претърпяла няколко поправки и реставрации, разказват специалистите. За да се докаже автентичността на съответното произведение се прави и химичен анализ на материалите, с които е рисувано, пояснява Кристина Белева, завеждащ ателие в Националната галерия за чуждестранно изкуство. Имайте предвид, че тези художници са много добре проучени. При тях много рядко има изненади. Те са рисували по поръчка и се знае тяхното творчество."

Тициан е италиански художник от 16 век. Той става популярен още приживе. Работи по поръчка, а голяма част от картините му са с религиозни сюжети.