Политиците и общинарите обмислиха възможностите за разпределение на бюджетния излишък след решение на парламента и промяна в Закона за устройството на държавния бюджет.

"Ще помолим всички парламентарни групи да не подкрепят изменения в закони, с които се поставят дейности пред местните власти, без те да бъдат обезпечени финансово и кадрово", каза Красимир Мирев, председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България.

ОДС и сдружението са на едно мнение, че местните данъци и такси трябва да бъдат определяни от местната, а не от централната власт.

"Трябва да бъде фиксиран начинът на разпределение на двата данъка и ние виждаме, че е възможен вариант, при който се получава съотношение 80 към 20 в полза на общините", каза Екатерина Михайлова - председател на ПГ на ОДС.

Стефан Софиянски подкрепи идеята за по-справедливо разпределение на данък общ доход, но подчерта, че за столицата не могат да бъдат искани равни условия, както за другите общини:

"Ако в София остане голямата част от Данък общ доход, би било несправедливо, тъй като част от този доход се формира и в национален мащаб."

Общините настояват още капиталовите им разходи да бъдат увеличени в бюджета за следващата година.