Светът отбелязва днес Световния ден на водата – 22 март. Сдружение „Аз обичам водата” със съдействието на Столична Община за втора поредна година организира пищен аква празник, който ще се проведе в столичната градинка пред Народния театър „Иван Вазов”.

Празникът има предимно детска насоченост, с което цели ангажиране на детското внимание, провокиране на любопитството и активизиране на естественото човешко чувство за загриженост към околната среда.

Гост на празника ще бъде министър Нона Караджова. Програмата предвижда конкурс за деца таланти, художествено ателие за моментни рисунки, практически урок за анализ на вода в подвижна химическа лаборатория.

Тази година Световният ден на водата е под мотото “Чиста вода за здравословен свят”. Правителства и международни организации потвърждават чрез политиките си, че чистата вода е живот и нашият живот зависи от това, как защитаваме качеството на водата.

Целта е да се ускори изпълнението на една от целите на развитието за този век – намаляване наполовина на броя на хората без достъп до чиста вода и канализация до 2015 г. Денят се отбелязва официално от 1993 г., като ежегодно се организират прояви в цял свят, посветени на водата.

За милиарди хора, повечето от които принадлежат на бедните слоеве от обществото, водата е и въпрос на оцеляване. Днес 1,1 милиарда души на планетата нямат достъп до безопасна питейна вода, а повече от 2,6 милиарда са без адекватна канализация.