Шести данъчен сужител беше задържан късно снощи за крупната измама с ДДС, за която Би Ти Ви разказа вчера.

Днес Софийският градски съд остави в ареста четирима от петимата първоначално задържани за измамата.

Фабриката за източване на данък добавена стойност е действала девет месеца миналата година и е ощетила държавата с три милиона лева.

Всички задържани за измамата са болни, според техните адвокати и документите, които представят. Пламен Калчев който е смятан за мозъкът на операцията е алергичен. Съпругата му Цветелина твърди, че е претърпяла черепна операция. Другите двама данъчни, участвали във финансовата измама, декларираха, че са болни едновременно от хипертония, пиелонефрит, остра астма и туберкулоза. Съдът обаче реши, че счетоводителят Пламен Калчев, съпругата му Цветелина и Ивайло Колев ще останат в ареста. Колев, според полицейски източници, е работел за обвинения в контрабанда Николай Методиев-Пилето.

"Какви са отношенията на вашият клиент с Пилето?

"Поне в корицата на делото такова нещо няма. Нито с пиле, нито с врабче, нито със слон", казва Петър Величков, адвокат на Ивайло Колев.

Освен тримата извършители съдът остави в ареста и Борис Михайлов - началник на отдел "Ревизии" в данъчната служба на "Овча купел". Мотивът на съда е тефтер, в който данъчният записвал сумите, получени от Пламен Калчев за източването на ДДС. Най-високопоставеният данъчен, заподозрян за участие в източването, срещу когото има приложени доказателства, събрани със специални разузнавателни средства, бе освободен под гаранция. Мотивът на съда е, че поради липса на стенограма от записаните телефонни разговори, пряката му вина не може да бъде доказана. Схемата за източване на ДДС е класическа. Групата е плащала на лица, за да регистрират фирми с фиктивна дейност. Новите еднолични дружества сключвали фиктивни сделки и с фалшиви фактури за внос на стоки. След това са си връщали несъществуващо ДДС. Така според събраните досега доказателства групата е спечелила 3 милиона лева.