Според Министерството на образованието и науката, при избора на помагалата, общината не е спазила Закона за обществените поръчки.

Родителите протестират, че в много от избраните помагала присъстват предимно ромски символи - в помагалото "Шарена музика", например, има само картинки на ромски изпълнители, включително и на поп-фолк звездата Софи Маринова.

"Общината е нарушила правото на учителя да избира помагала и накара всички учители, които работят с деца в предучилищна възраст, помагалата на издателство "Булвест-2000"", заяви Милена Колева, родител. 

Общината е избрала този комплект помагала чрез откит търг, в който основен критерий е най-добрата цена.

"Ние много добре съзнаваме, че в случая ощетяваме правото на преподавателите да изберат това, което за тях е най-доброто и отговаря на профила на техните групи, и от двете злини сме избрали по-малката", посочи Георги Вълчев, директор на "Образование и култура", община Стара Загора. 

Но според Министерството на образованието този открит търг нарушава Закона за обществените поръчки. Освен това, общината няма право да избира комплект помагала от едно издателство.

Вместо това, учителите трябва да представят списъците със своите предпочитания за помагала по отделни предмети. След това общината трябва да преговаря с различните издателства за доставка на исканите бройки.

"И по тази причина пак не може да се обявява такъв открит конкурс, защото никой не може да задължи учителите примерно по социален свят само по това издателство. Те могат по социален свят от едно издателство, по математика от друго и така да сформират набор от помагала, които са най-добри за децата, които обучават", обясни Надежда Тодорова, старши експерт в МОН.

Помагалата за предучилищна възраст се заплащат от Министерството на образованието. Но в случая то може да не преведе парите на общината, докато тя не спази законовата процедура.