Основен пункт в социално ориентираните обещания на управляващите е идеята да бъде създаден Фонд за лечение на болни деца. За целта ще бъдат отпуснати 5 милиона лева от излишъка.

Фондът за лечебние на болните деца ще бъде създаден до месец към Министерството на здравеопазването. С парите в него ще се финансира лечение както в България, така и в чужбина.

"За да стимулираме тази инициатива и да подчертаем нашата солидарност, НДСВ дарява 500 000 лева от субсидията си за този фонд", заяви премиерът Симеон Сакскобургготски, министър-председател.

За да бъде захранен фондът с пари, жълтите излязоха с още една инициатива.

"Тя се нарича "Благотворителност по ведомост". Целта е да се даде възможност на всеки българин да отдели минимални средства в рамките до 1 лев от заплатата си и тези средства по ведомост да се превеждат в този фонд", обясни вицепремиерът Лидия Шулева.

НДСВ обещаха още, че от следващата година всички, които даряват пари за фонда, да бъдат освободени от данъци върху съответната сума. Облекчението ще влезе в сила догодина и ще важи както за гражданите, така и за фирмите, при това независимо от размера на дарението.

Освен за създаването на този фонд, пари - 10 милиона, ще бъдат дадени за оборудването на компютърните кабинети в 700 училища. С 15 милиона ще бъде осигурено качествено водоснабдяване в сто населени места; ще бъдат реконструирани над 300 пътни отсечки и ще бъдат сменени всички пътни знаци в държавата. Освен това ще бъдат изплатени коледни добавки към пенсиите и заплатите.