Половин милион велосипеди тръгнаха по улиците на Лондон в нова екоинициатива и алтернатива на градските задръствания. Лондон стана поредната европейска столица с модерна и екологична системата за придвижване с колела под наем.

„Вярвам, че тази велореволюция ще спомогне за решаването на обществени проблеми като например замърсяването на въздуха; ще ни помогне да поддържаме фигурата си и да се преборим със затлъстяването”, каза Борис Джонсън, кмет на Лондон.

Въпреки обвиненията, че британската версия е доста по-скъпа от тази на други Европейски страни, кметът обясни, че цената е съобразена с предлаганото качество.

„Имам годишен абонамент, което ще рече 12 пенса на ден за колелото. Смятам, че определено си заслужава", каза велосипедистът Питър Кол.

12 пенса са около 30 стотинки. Със или без абонамент, първите 30 минути от всяко пътуване са безплатни както е и в други големи градове като Париж, Брюксел и Барселона. Това ще рече, че ако правите кратки маршрути и сменяте колелата, един цял ден на велосипед в Лондон може да ви излезе напълно безплатно.