Няколко бомбени заплахи бяха отправени срещу народните ни избраници от вчера до днес. Късно снощи стана ясно, че пред блок, в който живеят депутати, са открити седем килограма тротил. Тази сутрин пък срещу сградата на парламента бяха хвърлени две димки.

Димки за депутатите

В 11.15 часа гъст дим затъмни прозорците на южния вход на Народното събрание. Оказа се, че е хвърлена димка. Нападателят веднага беше задържан от служителите на НСО и жандармерията. Арестантът не обясни какво е довело до депутатската атака. Захвърленият от него червен сак остана под охраната на полицията заради съмнения, че вътре има самоделно взривно устройство.

Експертите на полицията, които се занимават с обезвреждането на бомби, докараха специализираната си техника, за да установят какво има в чантата. След половинчасова работа прибраха сака в буса си. В него полицията намери пластмасов пистолет, мобилен телефон и пакет.

Експертите на Дирекцията за оперативно техническо обслужване на МВР трябва да установят какви са димките и откъде нападателят се е сдобил с тях.

Самоличността на нападателя все още не е установена. Цял ден той се представя за Джон Смит и твърди, че е от Нова Зеландия. Затова МВР разпространи снимката и описанието му.

Мъжът е на видима възраст 40 години. Висок е 170 см, с нормално телосложение, черна, прошарена коса. Облечен е със синя тениска с къс ръкав и бежови къси панталони.

Той не е носел у себе си лични документи и до момента не е пожелал да се представи или да обясни действията си. Психолози и служители на полицията работят със задържания в Първо районно на МВР.

Тротил пред депутатски блок

Продължава разследването по случая с откритите вчера седем килограма тротил пред депутатски блок в столицата. Според МВР експлозивът не е бил подготвян за използване.

Малко след 8.00 часа в четвъртък на път за работа народният избраник от БСП Пенко Атанасов се натъква на опасна находка - седемкилограма експлозив. Минути по-късно районът е отцепен.

И до днес от МВР обаче не дават информация дали има задържан по случая. Съобщават само, че на мястото взривател не е открит. Според експертите това означава, че експлозивът не е бил подготвян за използване.

Оказва се, че да намериш тротил в днешно време никак не е сложна задача. В повечето случаи веществото се използва за риболов, а снабдителите обикновено са миньори, които тайно измъкват тротила от работните си места.

Намереният пред депутатския блок тротил е едно от най-големите количества, залавяни у нас.

Блокът, в който живеят десетина депутатски семейства, няма специална охрана. Обектът се охранява с видеокамери. Те обаче не покриват междублоковото пространство, където е било захвърлено взривното вещество. Разследващите изясняват произхода му.