До две седмици учените от Института по околна среда в Щутгарт ще имат становище за източника на обгазяванията в Стара Загора. За тази цел те взеха проби от почвата и водата в града и няколко селища в региона, включително от района на "Марица-Изток" и на полигона "Змейово". В Германия пробите ще бъдат изследвани за органични, неорганични съединенения, тежки метали, пестициди и други.

Резултатът ще бъде сравнен с изследването на почвата и водите, което експерти от Щутгарт направиха преди 2 години, след унищожаването на ракетните комплекси СС 23 в Змейово.

Кметът на Стара Загора д-р Евгений Желев обяви, че на територията на общината по немски модел ще бъде изградена система за независим мониторинг и контрол на въздуха водите и почвите.

За обгазявания или други замърсители ще следят 20 пункта в региона.

В бюджета за следващата година, средствата за екология ще бъдат увеличени два пъти, обеща министърът на околната среда и водите - Долорес Арсенова. За БТА тя заяви, че за опазване на Гълъбово, са нужни същите мерки, както в Стара Загора.

Арсенова припомни, че една от стъпките, които трябва да се реализират в района на Стара Загора, е поставяне на мобилна инсталация в центъра на града, която да следи за чистотата на въздуха.