По-рано Тонев поиска спешна среща с новото ръководство на брикетната фабрика, която се сочи като източник на поредицата замърсявания.

За последно градът беше замърсен вчера. Заради лошите екологични условия в Гълъбово около 6 000 души са се преместили да живеят в други селища.

Според кмета на Гълъбово Николай Тонев, обезлюдяването на града няма да спре, докато фабриката продължава да замърсява атмосферата и почвите с въглищен прах.

В писмо до новото ръководство на "Брикел" кметът настоява за бързо решаване на екологичните проблеми в общината. Той допълни, че ще се обърне към прокуратурата, ако замърсяванията продължат.

Най-високи нива на въглищния прах в атмосферата са били отчетени на 14 и 18 август. Никой не знае какъв въздух дишат в Гълъбово през почивните дни, защото тогава автоматичната станция за чистотата на атмосферата не работи.

Според жителите на Гълъбово, замърсяването е засегнало и съседни селища, които се намират на около 20 километра от черното езеро. В него се съхраняват остатъците от производството на брикетната фабрика "Брикел.

Още за екологичните проблеми в Гълъбово ще научите утре, в студиото на Би и Ви "Тази сутрин", от дискусията между кмета на града и директора на предприятието, сочено за замърсител.