Десетки катастрофи на международен път  Е-79  край Враца. Заради заледяванията по двете платна се образуваха километрични опашки. Шофьорите бяха принудени да чакат повече от час, докато се извърши опесъчаване. Тепърва екипи на "Гражданска защита” ще изтеглят пострадалите автомобили.

Малко преди 09.00 часа падналият за кратко дъжд в комбинация с минусовите температури превърна шосето в ледена пързалка.

Инцидентите не закъсняха. Леки коли и тирове се озоваваха в канавките, а търсачи на силни усещания, въпреки огромния риск, предприемаха изпреварвания.

"То е стъкло отдолу и просто е невъзможно да се движи, на втора скорост бях, той се помъчи да ме изпревари и ме удари”, разказа потърпевшия Стоян Найденов.

"Изведнъж за пет минути се заледи всичко, няма как да виним тия хора, те след 30 минути дойдоха да опесъчават”, разказа Мирослав Методиев.

Заради опесъчаването движението в двете посоки бе преустановено.  

"Девет и три-четири минути излезе първата кола, долу при новата бензиностанция, там автомобилите бяха и в двете ленти, докато си направи път да мине, и оттам дойде малко закъснението”, обясни Стефан Илиев, директор на Областното пътно управление във Враца.

От Пътното управление твърдят, че първото опесъчаване е било рано сутринта, но според водачите, престояли часове в задръстването, причина за създалата се тапа е лошата поддръжка на пътя.

От полицията все още уточняват броя на катастрофите. За щастие, няма пострадали.  

При катастрофи, причинени от непочистена пътна настилка и необозначени препятствия на трасето, ще бъде санкционирана фирмата, отговорна за поддръжката на републиканската пътна мрежа в област Монтана, уточниха от областната дирекция на полицията.