Обсъждането в Народното събрание на поискания от министър-председателя Бойко Борисов вот на доверие започна с кратко изложение на мотивите му. След това парламентът реши да гласува чрез ставане от място при поименно извикване по азбучен ред и отговаряне със "за", "против" и "въздържал се". Това ще се слуячи веднага след края на обсъжданията.

Силите в Народното събрание напълно мобилизирани, а кабинетът е в пълен състав, предаде нашият репортер Елица Попова. Знае се,че някои от министрите са прекратили командировки, същото са направили и депутати от ГЕРБ. Депутатът от ГЕРБ Анастас Анастасов, например днес е трябвало да бъде в САЩ.

Искам вашето доверие, че енергетиката и икономиката могат да се развиват

и да бъдат поставени на прозрачна основа. С тези думи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков се обърна към депутатите при разискванията за вота на доверие на правителството.

Министърът посочи, че настоящото правителство е било първото, което на базата на секторен анализ е направило стратегия за развитие на икономиката. В изказването си Трайчо Трайков отбеляза още, че за първи път настоящото правителство е намалило цената на газа по действащ договор. Той посочи, че през миналата година е имало устойчив растеж и в туризма.

Министърът на образованието Сергей Игнатов призова парламента за подкрепа

за да има европейско качество на образованието, осигуряване на равен достъп до обучение, да се реализира концепцията "учене през целия живот" и България да се превърне в страна, в която знанието и иновациите са главния двигател на икономиката.

Като финансов министър заставам с името си зад всичко, което правим

декларира от парламентарната трибуна министърът на финансите Симеон Дянков. Според него предварителните данни за изпълнение на Бюджет 2010 показват по-добри параметри от предварително заложените. Дефицитът на касова основа е 2,8 млрд. лв. , което е
3,6% по начислена основа. Фискалният резерв към края на декември е над 6 млрд. лв. при заложен минимум от 4,5 млрд лв., над 100% е изпълнението на приходните агенции, а по необезпечени договори, оставени от тройната коалиция, са изплатени над 1,5 млрд.лв. без да се надхвърли нито един от рестриктивните параметри, посочи Дянков.

Мандатът на правителството започна в условията на световна финансова и икономическа криза

и тя имаше сериозно отражение върху състоянието на държавата, но правителството не намали работните заплати и се пребори България да стане една от страните в ЕС с най-ниска данъчна тежест. Това заяви от парламентарната трибуна социалният министър Тотю Младенов. Въпреки че в половин Европа имаше митинги и протести за пенсионна реформа, тук, не се случи нищо такова, подчерта той. Постигнато е нещо важно за страната и за бъдещето на децата ни – гарантирането на стабилна социална защита - каза още Младенов.

Реформите са отлагани и системно пренебрегвани. Министерство на културата пое реформата

на сценични изкуства и въведе делегираните бюджети за театър. Това заяви от трибуната министърът на културата Вежди Рашидов. По думите му всички могат да видят резултатите. Въпреки всички черни прогнози, цифрите говорят за възход – реализирани приходи и повече хора, гледащи качествени представления в театъра. Решихме проблема с пенсионирането на балетните артисти. Министерство на културата възстанови нормалния диалог с кинодейците, каза още той.

Дебатите се очертават като доста бурни

Левицата реагира остро на всяко изказване на управляващите, дори се чува тропане по банките, предаде още Елица Попова. Председателят на парламента Цецка Цачева заплаши няколко от депутатите с изгонване от пленарна зала, ако продължават с непристойното си поведение. ГЕРБ и Коалиция за България вече успяха да се скарат за това кой е вдигнал парите на пенсионерите. Политически хавтки, разбира се, също не липсваха. 

"Позволете ми  преди да направя своето изказване да ви поздравя, господин министър-председател – вас и вашия кабинет, за изключителното политическо мъжество, характер и воля, рядко разпознаваеми в нашите политически среди. Да заявите своята непоколебимост за ясно дефинирани цели, да продължи реформаторското и европейско управление на България”, заяви от трибуната Снежана Дукова от ГЕРБ.

"Не очаквах, че ГЕРБ ще открие дискусията по този вот с този кинопреглед от началото на 70-те години. Имайте уважение, но просто ние не сме попаднали тук на семинар за детски учителки. Става дума за това, че шефът на митниците обвинява вътрешния министър за това, че прикрива контрабанда”, отвърна от своя страна Петър Курумбашев от Коалиция за България.

Разбира се, не липсват и скандали

Малко преди 11 часа народният представител Драгомир Стойнев от Коалиция за България беше отстранен от пленарна зала, след като влезе в противоречия с председателя на парламента Цецка Цачева и наруши правилника.

Народният представител Емил Василев от РЗС пък беше наказан от Цачева с отстраняване от три заседания. Той плисна чаша с вода към колегата си Тодор Великов, докато той четеше от парламентарната трибуна писмо за заем от 100 000 лева от РЗС за предизборна кампания.

Депутатите от Синята коалиция ще гласуват "въздържал се"

по решението за вот на доверие. Това каза по време на дебата съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров. Вотът ни е оценка за управлението през тази година и половина, посочи той.

Работното време на парламента бе удължено до гласуването на вота на доверие към правителството.

Вижте коментарите на премиера Борисов, Сергей Станишев, Димо Гяуров, Мирослав Найденов, Цветан Цветанов, Иван Костов и Петър Димитров за вота на доверие към правителството.