Срещу българската база е стреляно от непосредствена близост с 60-метрова преносима минохвъргачка. Няма попадения на територията на базата, заявиха за Би Ти Ви от Министерството на отбраната.

"Снощи, към 21.30 часа местно време, българската база "Кило" в Кербала е била подложена на минохвъргачен обстрел. Няма пострадали военнослужещи, няма нанесени щети в базата. След този инцидент са взети допълнителни мерки за сигурност в базата и са предприети действия за издирване на извършителите. По последна информация иракските власти са арестували трима души, заподозрени като извършители на стрелбата", съобщи Румяна Стругарова, директор на пресцентъра на Министерството на отбраната.

Говорителят на многонационалните сили в зона "Център-Юг" потвърди тази информация. Според подполковник Артур Домански ситуцията в града сега е спокойна.

"Във всички бази на многонационалните сили в Кербала ситуацията е нормална. Дейностите по патрулиране протичат както всеки друг ден", посочи подполковник Домански.

Говорителят на многонационалните сили не потвърди информациите за струпване на шиити в града.

Иракското управление и силите, които подкрепят неговите демократични усилия, тепърва ще се сблъскват с много трудности, прогнозира в Пловдив президентът Георги Първанов. Той смята, че България трябва да е готова за ситуация, която няма да бъде коренно различна от преживяното досега.

Началникът на Генералният щаб на Българската армия ген. Никола Колев не можа да прогнозира кога българският батальон в Кербала ще бъде преместен в новата база, тъй като по думите му графикът е нарушен. Генерал Колев съобщи, че е подготвен инженерен взвод, който може да окаже помощ при строителството, ако цивилната компания, с която коалицията е сключила договор, поиска съдействие.

"Засега няколко пъти предложихме, но те казват, че сами ще се справят, все пак, ние имаме готовност", посочи началникът на Генералния щаб.

Той съобщи още, че четвъртият батальон вече е попълнен на 100 процента с много голям резерв. Промяна в задачите на контингента не се очакват. Постепенно част от тях вече се прехвърлят на иракските сили за сигурност, които се формират с помощта на българите в Кербала.