Самоделното взривно устройство е било подхвърлено на балкона на жилището на улица "Св. Княз Борис" в Стара Загора. Там живее Методи Пенчев - общински съветник и местен лидер на партията на "Свободните демократи" на Стефан Софиянски.

В моменат на взрива в апратемента не е имало никой. Самият Методи Пенчев не отговаря през целия ден на мобилния си телефон и не беше открит за коментар. Негови колеги от местния парламент изключват възможността атентатът да е свързан с работата му като общински съветник.

Според криминалисти случилото се, е опит за сплашване. Методи Пенчев има частен бизнес. Това е третият взрив в Стара Загора за месец и половина. На 28 юни самоделна бомба беше заложена пред дома на кмета д-р Евгений Желев. В средата на юли беше взривен апартамента на местен автокрадец. Извършителите не са разкрити до момента.

Междувременно достъпът до жп гарата в Стара Загора е ограничен за 24 часа, след като късно снощи са получени 3 анонимни бомбени заплахи. След като персоналът и пътниците били изведени на безопасно място, е извършен оглед, в който взривно устройство не е намерено. Все още не е разкрит и автора на заплахите. По-закон, той подлежи на наказание - глоба или затвор от 1 до 3 години.