Зрител от Кърджали сигнализира за опасен мост, който сам нарича "мост убиец". Стефан Зафиров е пропаднал от дървения пешеходен мост и е висял над водите на река Арда. Въженият мост е един от трите над реката и по него ежедневно преминават стотици хора. От там е и ежедневният маршрут на Стефан.

"Прибирахме се рано сутринта, между 4:30 ч. и 5 ч. и едната дъска пропадна и се счупи, а аз пропаднах и увиснах от моста”, разказа той.   

Стефан успява да запази самообладание и се измъква с помощта на приятел, но на косъм. Ако имаше нещастието да падне в реката, излизане няма, заради високите брегове на Водното огледало. Докато разказва на екипа ни премеждията си им показва контузията на ръката си. Ден след инцидента той подава сигнал и от общината подменя счупените дъски.

"Мостът си остава в трагично състояние и може да се случи и на някой друг. В смисъл на някоя бременна жена или на някой възрастен човек, или на някое дете. Моята трагедия си е лична с изкараното рамо, но ако се беше случило с някой друг, който не може да плува и да няма и друг човек, за късмет, който да му помогне и да се подаде сигнал, можеше да доведе до фатален край”, смята жителят на Кърджали.

По думите на зам.-кмета на община Кърджали инж. Васил Бобеков, състоянието на моста действително е трагично, защото дъските са подменяни за последно преди 15 години.

"Не може да даваш 100 млн. за огледало и в същото време да не дадеш две, три, пет хиляди за дъски, за нови дъски за въжения мост, през който половината град минава, между впрочем и свързва най-големия квартал с центъра на града”, възмущава се Стефан.  

Има и още два любопитни факта около въжения мост: експерти не могат да определят какво е състоянието му, материалите, с които е строен, са втора ръка.

"Още преди, може би, 15-20 години са залели с бетон всички зони, които трябва да се преглеждат и не може да бъде определено, примерно, какво е състоянието на въжетата. Тези въжета са бракувани за отработени часове от въжените линии на "Горубсо", обясни инж. Васил Бобеков.

Според него решението е едно: "Този въпрос ще се реши окончателно с извършването на основния ремонт, който ще се състои в това да свалим сега съществуващата конструкция, заедно с пътното платно и да се изгради в същност изцяло нов мост, до месец да премахнем изцяло стария мост и да почнем новия".

Стефан вече минава по друг мост по пътя към дома си. Той започва дело срещу общината.

"Ще се опитам да я осъдя, не заради друго, проста да изразим гражданска позиция, защото според мен това е начинът да си оправим страната. Трябва да се носи отговорност от общините, които не са си спазили, не са си поддържали собствеността”, смята Стефан Зафиров.

Единствено поставената преди няколко дни предупредителна табела ще брани кърджалийци от нови инциденти по моста.