В Каварненско набира сили изкуственото отглеждане на миди. Със съфинансиране по програма САПАРД преди 4 години там беше основана първата подобна ферма в Черно море. Сега идеята привлича както бизнесмени, така и туристи, ценители на морската храна.

От 80 квадратни метра за миналата година в този залив са извадили 2 тона миди. Ако температурата на водата не падне под 5 градуса, мидените полета дават две реколти.

Тъй като в Черно море няма токсичен фитопланктон, за разлика от френските и холандските, българските миди не се обработват допълнително. Те могат да се сервират веднага, след като бъдат извадени от морето.

Едва 2% от храната на българина е морска. При този слаб и сезонен интерес първият производител на миди у нас изразходва 12 години, за да пробие на пазара.

Сега мидената ферма се разширява, а клиентите се увеличават. Основната причина е гарантираното и контролирано качество на мидите.

Община Каварна ще популяризира уникалния за района бизнес на Балкански миден фестивал от 2 до 5 септември.

"Нашата част на Северното Черноморие е изключително чиста и самият начин на отглеждане гарантира качество и екологичност", подчерта Цонко Цонев, кмет на Каварна.

В ресторанта на фермата са събрали и изобретили 60 ястия с миди. Миденият десерт е по местна рецепта и се приготвя единствено тук.

Само пред Би Ти Ви готвачите разкриха тайната на специалитета си, който ще предложат и на мидения фест през септември.

"Лесно се приготвя: една ябълка се задушава със сухо шери, напълва се половин мида в черупката и се запича с белтък", обясни готвачката Емилия Великова.