Около 1500 са българките с френските силиконови протези марка PIP, които още преди година предизвикаха паника в Европа и бяха изтеглени от пазара. Четири са случаите на българки с дефектирали гръдни протези, съобщи за bTV националният консултант по пластична хирургия.

За разлика от Франция, където на пациентките се препоръчва подмяна на имплантите, у нас пластичните хирурзи съветват жените да следят през шест месеца състоянието си с ехографски прегледи.

"Да не се притесняват, няма повод за психоза. Трябва внимателно да проследяват състоянието на импланта си и тези с PIP по-често да го правят. При нарушаване на покривката на импланта той да бъде отстранен”, посъветва д-р Страхил Ефремов.

Изваждането на протезите или подмяната им с нови ще става за сметка на пациента.

Близо 10 000 българки имат силиконови импланти. Заради конфиденциалност и укриване на печалби от някои клиники няма точна статистика на колко жени какви протези са слагани. Доцент Димитър Евстатиев обяви, че у нас гинеколог също се рекламира като пластичен хирург и слага силиконови гърди на пациентки.

Оказва се, че това не е незаконно. „Но е въпрос на регламентация, защото в България режимът е уведомителен, а не разрешителен и ако аз завърша медицина, утре отварям кабинет. Друг е въпросът, че нямам право да се рекламирам. И какво правя вътре не може да се види и няма капацитет държавата да следи”, обясни националният консултант д-р Евстатиев.

До края на следващата година ще са готови мерките за регулация в сферата на естетичната хирургия.