Премиерът Бойко Борисов е приел оставката на Цветлин Йовчев като председател на ДАНС.  

"При мен депозира ли се оставка, няма случай да не я подпиша", каза министър-председателят Бойко Борисов на пресконференция за представяне на ръководния екип на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет.

„Не може така безотговорно да се допусне изтичане на информация и най-вече тази информация да не достигне до надлежните органи. Не ми е приятно, че беше депозирана тази оставка. Наличната вина, че беше допусната тази грешка, я има в г-н Йовчев”, каза Борисов и допълни, че Йовчев е изключително добър професионалист, но "за да бъдеш началник, трябва да умееш да контролираш подчинените си".

Попитан дали не прехвърля вината от МВР на ДАНС, премиерът отговори, че ДАНС е водила разработката.

„Коя е болната глава в случая или здравата? Аз разбирам, че опозицията има интерес и изведнъж тези, дето най-много критикуваха ДАНС, днес ги слушам, че всички много подкрепят Йовчев. Съжалявам”, каза премиерът.

„В момента, в който това звено, след като е получило дадения сигнал, защото може и да е срещу МВР, може да е срещу ДАНС, може да е срещу който и да е било, именно затова ние поставяме от всички партии хора, които са спечелили доверието на своите партии и съответно на обществото. БОРКОР ще работи с ОЛАФ и всички, които биха могли да изчистят един сигнал и ако има данни за извършено престъпление, веднага се отива с една резолюция при прокурора и той си започва своето разследване”, обясни Борисов за работата на новия център.

Румен Миланов е ръководител на БОРКОР, негови заместници са Елеонора Николова и Петко Сертов, обяви официално премиерът.

Бившият председател на ДАНС Сертов му благодари за поканата да бъде заместник-председател на новата структура. Елеонора Николова също каза, че се радва, че ще има възможност да работи в този център и за нея е предизвикателство да работи в област, в която цял живот се е готвила.

Около 150 човека ще бъдат служителите на БОРКОР. Основните 40 ще са от щата на МС и всички останали са командировани служители от останалите ведомства.

Бившият директор на НСБОП и НСО и вече председател на БОРКОР Румен Миланов обясни, че проектът е по предложение на представителя на федералното министерство на вътрешните работи на Германия.

"Това е един център за анализ и оценка на риска в областта на корупцията и организираната престъпност. Системата е доста обширна. Идеята е да се открият слабите места, които могат да повишат нивото на риска", каза Миланов. БОРКОР се намира в бившата сграда на Министерството на извънредните ситуации.