Всички паметници от тоталитарното минало да бъдат събрани в музей на открито.

Това предложи в студиото на Би Ти Ви тази сутрин председателят на групата на "Демократи за силна България"/ДСБ/ в Столичния общински съвет Вили Лилков.

От партията искат да се проведе референдум за съдбата на паметника на Съветската армия в центъра на София.

"Първоначалният проект, който печели първа премия е бил за паметник на победата над фашизма, а не паметник на Съветската армия. Този паметник и след това проектът за него е бил подменен, мястото съответно също е било подменено и е направено това, което виждаме сега в Борисовата градина.

Гилдията, художниците, архитектите са дали съвсем друг отговор на въпроса какъв трябва да бъде паметникът за победата над фашизма и тъй като този въпрос не е осмислен спокойно, ние сега предлагаме въпросът с паметника на Съветската армия да бъде преосмислен отново.

В момента ситуацията е такава че вероятно трябва да се проведе референдум по този въпрос, тъй като самият паметник е актуван като държавна собственост от областния управител Росен Владимиров и като такъв той трябва да се произнесе пред населението, гражданите на София.

Аз призовах кмета Софиянски да се възползва от възможностите, които дава договорът между България и Русия за преразглеждане въпросите специално за паметниците", каза Вили Лилков - председател на ПГ на ДСБ в СОС.