Групата на Демократи за силна България в Столичния общински съвет ще поиска в най-скоро време референдум за събарянето на паметника на Съветската армия.

Общинарите не са единни по въпроса дали паметникът в центъра на София да бъде демонтиран или да остане в този вид.

На сесията на Столичния общински съвет от групата на ДСБ направиха запитване защо паметникът не е демонтиран досега, след като още през 1993 е имало решение той да бъде преместен от там.

Тогава проектът е спрян, заради договореност между България и Русия за взаимно опазване на паметниците на двете страни.

"Аз съм от тези които подкрепят решението на СОС от 93 година да се демонтират барелефите и склупторите. Този паметник не може да остане в центъра на София, защото предизвиква отвращението на софиянци", коментира Вили Лилков, общински съветник от ДСП.

"Аз бих се радвал, ако този паметник в най-лошия случай се премести, но въпросът е че това според мен не би могло да стане на ниво Столична община", каза кметът на район "Средец" Иван Сотиров.

"Аз смятам, че паметникът наистина трябва да си остане в този вид, защото той е паметник на армията, която внесе най-съществен принос в разгрома на най-чудовищната идеология", заяви Божидар Димитров, общински съветник от БСП.

"Паметникът го има, както го има във Виена и навсякъде. Това, което ние предлагаме, е доста просто, една стъклена примади, която не влиза в зелените площи, която е с височина на паметника над земята и с 3 етажа под земята, като музей на модерното изкуство", каза Любен Дилов-син, общинскси съветник от "Гергьовден".


Преди няколко месеца областният управител на София Росен Владимиров е актувал мястото като публично-държавна собственост. Кметът Стефан Софиянски заяви, че общината не би могла да предприеме нищо по този въпрос, освен да инициира дискусии за съдбата на паметника.