Над 4 000 души, пребивавали незаконно в България, не трябва да бъдат в Шенгенското пространство, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Действия срещу подобни съмнителни хора могат да бъдат предприети след няколко месеца, когато България, заедно със съседна Румъния, стане част от Шенгенското пространство.

Цветанов коментира още предложението на Франция България и Румъния да се присъединят поетапно към Шенген. Вътрешният министър припомни, че преди години и другите страни са се присъединили така.

За нас е важно, че България и Румъния са изпълнили критериите за присъединяване. Надявам се, че до септември ще бъде взето и политическото решение на Съвета на министрите на вътрешните работи на ЕС за окончателните данни за присъединяване, заяви още министър Цветанов. За нас е важно да има пълен консенсус за постигнатото от България и Румъния и да бъдем оценявани по досегашните критерии за всяка страна, която до момента се е присъединили към зоната, коментира вътрешният министър.

Румънският му колега Траян Константин Игаш допълни, че е сигурен, че през септември ще се вземе най-коректното решение. „Не е моментът да се взима предвид това, което се говори за поетапно присъединяване”, каза той. Игаш призова всички, съмняващи се във включването на България и Румъния към Шенгенската зона, да обяснят защо. „

Сега един от сериозните проблеми, пред които е изправена страната ни, е евентуален имиграционен поток заради събитията в Северна Африка.