Президентът на Венецуела Уго Чавес се обяви за освободен от "злокачествени клетки" и готов да продължи работата си по график. Той се завърна в родината си от Куба, където му беше проведена химиотерапия.

"Завърнах се в по-добро състояние, от това, което бях, когато заминах", обяви Чавес, излизайки от самолета. Петдесет и шест годишният лидер преживя операция в Куба преди месец заради раково образувание в областта на таза.

При завръщането си във Венецуела Чавес се включи в националните чествания на годишнината от рождението на Симон Боливар, военен и политически лидер на страната от 19-ти век.

Президентът на Венецуела ще се кандидатира за нов шестгодишен мандат на изборите догодина въпреки претърпяната неотдавна операция за отстраняване на раков тумор, предаде Ройтерс.

"Имам медицински причини, научни причини, човешки причини, причини от любов и политически причини да се задържа начело на управлението и да запазя кандидатурата си, и то още по-силно от преди. В личен план никога и за миг не ми е хрумвало да се оттеглям от президентския пост", каза Чавес в интервю за в. "Корео дел Ориноко".