От днесвсички шофьори трябва да карат с новите винетки за 2011 година. Този път от КАТ не дадоха никакъв толеранс и още от тази сутрин започнаха проверки по пътищата. На един от големите изходи от София, в посока Пловдив отиде и нашият репортер Денислав Борисов.  

31 януари беше последният ден, в който шофьорите можеха да карат своите автомобили със старите винетки за 2010 година. От днес е задължително по пътищата на страната моторните превозни средства да бъдат със залепени на предното стъкло стикери за 2011 година.

Водач, който бъде хванат да кара без винетка, ще трябва да заплати 400 лева глоба. От КАТ съветват шофьорите, преди да залепят новите стикери, да почистят добре стъклото си от стари винетки. Практиката показва, че предните стъкла нерядко остават със стикери от няколко предишни години. При това положение водачите могат да бъдат глобени, дори и да имат валидна лепенка на стъклото, редом до старите, гласи законът.

Да имате винетка всъщност се оказа единственото важно нещо. А истерията "изтрий стария стикер", се оказа чиновническа грешка. Шефът на пътния фонд днес заплаши с уволнение свои служители за грешно разтълкуван закон.  

Никой няма право да ви глоби за залепена стара винетка на стъкло, ако на същото стъкло има и нова, категоричен беше шефът на агенция пътна инфраструктура.

Истерията около чертането на стари винетки обърка и полицаите. Днес те знаеха, че трябва да налагат глоба, но не знаеха по кой закон. Шофьорите пък се оправдаваха без да са виновни.  

Как се стигна дотам, че компютрите се оказаха компоти, а автомивките въведоха нова услуга- сваляне на винетка на цена 1 лева. Оказа се, че глобата от 400 лева е предложение на правителството, но тя засяга случаите, в които караме със стара винетка. А не когато просто имаме и стара, до новата. Още по-парадоксалното е, че дори и това предложение все още не е прието.