
Правилата за приготвяне на "Неаполитана" са създадени след допитване до прочути майстори на пицата в Неапол и околностите. Целта е да се съхрани уникалността на италианската кухня.
"Оригиналната рецепта на неаполитанската пица може да се научи само от истинските майстори, но в днешни дни те не са много. Ние сме късметлии, защото в нашата компания работят едни от най-старите майстори в Неапол и все още можем да научим много от тях", казва Салваторе Риги, собственик на пицария.
Според изискванията, истинската Неаполитанска пица трябва да е кръгла, с диаметър не повече от 35 см и не по-дебела от 3 милиметра. Коричката по края да е около 2 см. Правилата се отнасят не само за външния вид, но и за съставките - те трябва да са точно определен вид брашно, мая, домати и олио. За прочутата "Маргарита" например са необходими - домати, босилек и моцарела, която трябва да е от региона Кампаня. Тестото задължително се меси на ръка и се пече на пещ - при температура 485 градуса.
"Неаполитанската пица трябва да се приготвя с определени съставки - зехтин, сол, моцарела, домати, брашно и нищо друго. Министърът на земеделието смята, че ние трябва да защитим нашия начин на приготвяне на пицата срещу имитациите из цяла Европа и по света", казва Кристияно Карочи, говорител на италианското Министерство на земеделието.
Има само три вида неаполитанска пица, които са официално признати. Това са "Маринара", "Маргарита" и "Екстра-маргарита". За улеснение на клиентите ресторантите, които приготвят пицата си по оригиналната рецепта, ще бъдат удостоени със специален знак.