Половината от най-популярното барбекю в държавата вече е в историята. За няколко часа строителна бригада почти изравни със земята обявената за напълно незаконна постройка в сараите на лидера на ДПС Ахмед Доган в столичния квартал “Бояна”.

Бутането на барбекюто не е принудително, а е разпоредено от собственика му.

Малко след 8.30 часа тази сутрин на портите на Догановите сараи спряха бус и камион със сериозна строителна бригада и инструменти, пратени от фирмата "Делта Епсилон", която е собственик на комплекса - официално хотел. И най-дълго чаканото събаряне на един политически символ започна...

Малко преди обяд в сараите пристигнаха и инспектори от строителния контрол, за да проверят премахнати ли са вече барбекюто, контролно-пропускателният пункт и масивните огради - също незаконни. Срокът за това изтече вчера, а постъпилото искане за удължаване не е уважено.

Парламентарната кола на Ахмед Доган влезе в сараите рано сутринта, малко след бригадата, и остана там през целия ден. Т.е. и днес лидерът на ДПС не се яви на работа в парламента…

От ДНСК обясниха, че по принцип глобата за всяка една заповед за незаконен строеж е 5000 лева, но ако собственикът бутне строежа сам, санкциите се опрощават.

Събарянето на барбекюто продължи през целия ден при засилен медиен интерес. На момент снимащите бяха повече от бутащите, но до сериозни трудови инциденти не се стигна. И от двете страни на дувара.

Все още не е ясно кога ще приключи цялата процедура, но от ДНСК декларираха, че тя вероятно ще продължи около две седмици. Добре е този срок да бъде спазен, защото според инспекторите от строителния контрол цялата процедура по избор на фирма до започване на самото принудително бутане ще отнеме 3-4 седмици. А от ДНСК са категорични, че ще докарат багерите и ще бутнат незаконните постройки - без компромис.