Днес в цяла Европа пътните полицаи спират шофьори за превишена скорост. Акцията тече и в нашата страна. Тя ще продължи до 2 май, а от КАТ предупреждават, че ще бъдат безкомпромисни към нарушителите.

В Европа за 30 % от загиналите на пътя причината за катастрофата е висока скорост. В у нас картината е още по-жестока. Цифрата е 50 %.

От днес КАТ започва акция срещу шофьорите, които натискат прекалено много газта. Катаджиите ще следят още по-сериозно, както със старите добре познати радари, така и с новите видеокамери, заснемащи нарушенията.

През 2009 г. в България са станали 2004 катастрофи с участието само на една кола, тоест самокатастрофиране. Загиналите са 360 души, а основната причина е несъобразената скорост.

"Това е неосъзнаване на рисковете, които предприемат водачите и слаба култура на самите водачи”, заяви Бойко Рановски от КАТ – Пътна полиция.

В седмицата на разумното шофиране от КАТ призоваха шофьорите да отпуснат педала. Движейки се със съобразена скорост и спазвайки правилата те ще спасят себе си и хората, които пътуват в колата с тях.

Ние също се присъединяваме към призива на КАТ за разумно шофиране. За да може всеки от нас, който тръгне на някъде, все пак да стигне.