Софийският градски съд оправда финансиста Емил Хърсев и бившия земеделки министър от правителството на Любен Беров Георги Танев по обвинение за безстопанственост в особено големи размери.

Георги Танев беше обвинен, че като земеделски министър е проявил безстопанственост към 7 милиона щатски долара, получени от продажбата на над 150 хиляди тона американска царевица на фуражни заводи през 1993 година. Парите е дал за доверително управление на "Хърсев и Ко", с гарант ТСБанк, а по- късно сумата е вложена в акции на "Стомана"-Перник, обявена през 1999 г. в несъстоятелност. Според обвинението, Хърсев и Танев не са положили грижи за парите и са причинили вреди, както на финансовото, така и на земеделското министрество. След произнасяне на присъдите, Георги Танев отказа коментар, а Емил Хърсев призна, че макар оправдан, не се чувства реабилитиран:

"Винаги сме казвали, това, което очаквахме - нищо не сме извършили."

"Вероятно прокуратурата ще внесе протест?"

"Разбира се, но това ни най-малко не ни притеснява."

Хърсев и Танев остават под парична гаранция. Оправдателните присъди могат да бъдат протестирани от прокуратурата пред Апелативния съд в 15-дневен срок.