Със 114 гласа "за" проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за 2011 г. беше приет на първо четене от Народното събрание. "Против" бяха 43 депутати. От общо 157 гласували народни представители нямаше нито един въздържал се.    

От 9 на 12 и на 18 месеца се увеличава периодът, върху който се изчисляват обезщетенията - съответно за безработица и за бременност и раждане. Минималният дневен размер на обезщетението за безработица става от 6 лв. на 7,20 лв.

Въвежда се диференциран минимален осигурителен доход по определена скала за самоосигуряващите се лица съобразно облагаемия им доход за 2009 г. в размери съответно: 420, 450, 500 и 550 лв. За земеделските производители и тютюнопроизводители той е 240 лв.

Увеличението на минималните осигурителни прагове по основни икономически дейности и групи професии е с 5,6 на сто в сравнение с 2010 г. По-високите осигурителни прагове оказват положително влияние върху нарастването на средния осигурителен доход, пише в мотивите си правителството, вносител на законопроекта. В проектобюджета на ДОО за 2011 г. средният осигурителен доход е 609,86 лв., т. е. заложено е повишение с 6,3 на сто спрямо очакваното му равнище за 2010 г. (573,90 лв.).

Според социалния министър Тотю Младенов с бюджета на ДОО за 2011 г. се намалява дефицитът и така парите ще отидат в други сфери като здравеопазване и инфраструктура. Създават се предпоставки за изграждане на стабилна защитна мрежа за всички български граждани, отбеляза той.

Министърът припомни, че на 1 юли м.г. пенсиите са били увеличени с 10 процента, а към октомври т.г. вече осми месец безработицата е 8,92 на сто. В състояние на криза не намалихме  доходите от труд и пенсии, добави Тотю Младенов.

Не можете, г-н министър, да вдигнете линията на бедността от 240 лв., не можете да си наложите мнението и да направите така, че правителството да се погрижи за най-социално уязвимите хора, репликира го председателят на социалната комисия Драгомир Стойнев.

Ако не можете да направите това, ви призовавам да си подадете оставката, добави той. От левицата настояха и максималният осигурителен доход да бъде равен на 10 минимални работни заплати.