Сто и десет лева става необлагаемият месечен доход според приети, на първо четене, промени в Закона за облагане на физическите лица.

От 20% на 15 % се намалява данък печалба за големите фирми по одобрените на първо четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Както и досега, 5 % отстъпка от данъчната сума ще получат всички, които внесат данъка си по-рано от предвидените срокове.
Данъчни декларации ще подават работещите на трудов договор, за които работодателят не е удържал данък.

Муравей Радев от ОДС подчерта, че не е равностойна данъчната тежест при положение, че върху заплата от 110 лв. ще удържат с 2 лв. повече, а за високите заплати от 1000 лв., облекчението ще бъде 52 лв.

Не било справедливо и облагането с данък печалба на хората от държавната лотария и спортния тотализатор. “Всички сме свидетели, огромни суми понякога се разпределят, ама нали това е смисъла, че кой печели най-много - държавата, бюджета. Сега какво правим - на оня, щастливия, ще му сложим 10% - било от лотарията, било от спортния тотализатор. Десет процента за сумите над 100 лева - какво е това?”, каза Радев.

Промените по Закона за корпоративното подоходно облагане предвиждат и еднократен данък 10% при увеличение в цената на телефоните.
Регламентират се и еднакви данъчни ставки за всички фирми. 

От четири на три месеца се намалява срокът за възстановяване на данъчния кредит по ДДС.                                                          Това решиха депутатите на първо четене на Закона за ДДС.

Одобрени бяха и промени в Закона за акцизите. Промените предвиждат и ДДС върху лекарствата, което ще оскъпи цените им с 6 %.

От опозицията протестираха, че това ще намали покупателната способност, особено на възрастните хора.

Иван Искров, Председател на бюджетната комисия, мотивира увеличаването на ДДС с поетите ангажименти на България  до края на 2006-та година и  “ако искаме през 2007г. да влезем в ЕС, трябва да изпълним някои критерии”.
Освен критерия ДДС върху лекарствата, се предвижда и ДДС върху туроператорските услуги.

Според Петър Жотев от ОДС, “един от аргументите, с които ни притискат да въведем ДДС в туроператорската дейност, е че видите ли ЕС имал такава директива. Не е вярно обаче, че всички страни са приложили тази директива. Нека не бъдем държавата, която винаги се прави на отличник.”

Депутатите решиха да се въведе ДДС върху туроператорската дейност с право на 65% от данъчния кредит.

Одобрени бяха и промените в Закона за акцизите. Те ще доведат до увеличение с 20 стотинки на най-масовите цигари.                    С десет стотинки на литър ще скочи цената на пропан-бутана, а цената на бирата ще се увеличи с  с 4 стотинки. на бутилка. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!