Той ще бъде изплатен до края на 2004 година. С подписването на меморандума за уреждане на дълга от вицепремиерите Николай Василев и Алексей Кудрин приключи седмата сесия на междуправителствената Българо-руска комисия.

Редуцирането от 100 на 88 и половина милиона долара е заради загубите на Русия от производството на оборудване за "Кремиковци" за 52 милиона и за доставки за бойната ни авиация за 48 милиона долара, предвидени в споразумение от 1995 г.
От руска страна е предявена претенция и за 27 милиона долара загуби. Уточнената днес схема предвижда 15 милиона долара да бъдат платени в брой до средата на тази година. 49,5 милиона ще се погасят главно чрез доставка на ядрено гориво -от тях 35 милиона през 2002 г., останалите през 2003 г. Русия ще достави и специална продукция за 24 милиона долара най-късно до 2004 г.

"Струва ми се, че ускорявайки толкова погасяването на дълга, имаме добрата възможност да подобрим общото състояние на взаимните плащания между България и Русия", заяви вицепремиерът и министър на финансите на Руската федерация Алексей Кудрин.

Руската страна е включила в задълженията и исканите от България 50 милиона долара по спогодба от 1969 година и по спогодбите за Коми и Кривой рог, но размерът на общата сума спада заради "Кремиковци", обясни Николай Василев.
"Убеден съм, че тази операция не е такава, че каквото губи едната страна да печели другата. В никакъв случай. Това е ситуация, от която печелят двете страни, защото се затварят страници, отварят се нови врати", заяви вицепремиерът и министър на икономиката Николай Василев.

През следващите 2 години Русия ще отпусне кредит от 80 милиона долара за реконструкция и модернизация на атомната ни централа, съобщи Кудрин. Той потвърди, че Москва има претенции към имоти на "Булгартабак", но документите за собствеността още се проучвали.

Сити клуб Лондон приема като успех за българското правителство репатрирането на руския външен дълг. По данни на наблюдатели, дългът е структуриран положително и с почти двойно по-висока възвръщаемост в брой, отколкото договореното от предишното правителство.

Реалната възвръщаемост,  договорена днес, е около 88 милиона и половина долара, смятат анализаторите от Лондон. Те отчитат като постижение краткия период, за който е договорено репатрирането. Други източноевропейски страни преговарят с Русия в продължение на 20 години и получават едва една трета от номиналната стойност.