Все още не е взето решение за евакуация на българите, които пребивават в обхванатия от масови протести Египет. В Министерството на външните работи и българското посолство в Кайро продължават работата по локализирането на нашите сънародници.

България има готовност да изпрати правителствения самолет, ако това се наложи. Продължава регистрацията на българите, които се намират основно в Кайро и Александрия. Почти сигурно е, че ако ще се организира евакуация, тя няма да започне днес, заради комендантския час, който забранява движението на хора, градски транспорт и автомобили от 15 часа до сутринта.

"Трябва да довършим плана за евакуация, като основната част в момента е локализирането на онези български граждани, които искат да бъдат евакуирани от Египет в случай, че това се наложи. Но повтарям - нямаме на този етап решение за евакуация, така както нямат и останалите страни от Европейския съюз, които имат посолства там. Предполагам, че към края на деня тези списъци ще бъдат попълнени и ако се наложи евакуация ще можем да реагираме", обяви по телефона говорителят на МВнР Весела Чернева.   

В българското посолство в Кайро има осигурени стаи за всички българи, които се чувстват заплашени. Охраната на дипломатическата ни мисия е била възстановена.  

По непотвърдена информация на bTV евакуацията на желаещите българи от Египет ще започне утре, между 2 и 3 следобед.

Няма информация за пострадали чужди туристи при протестите и безредиците в Египет. Въпреки това десетки държави призоваха своите граждани да напуснат страната. Заради отменени резервации туристическите компании започват да отчитат големи загуби. Завръщащите се от родината на фараоните туристи разказват, че там е хаос и безредие.

Освен, че предупреждават да не се пътува за Египет, много страни започнаха да евакуират своите граждани от египетските курорти. Турция изпрати военни и граждански самолети. Гърция, Канада и още няколко правителства също организират спешни чартърни полети. Заради безредиците и липсата на сигурност много туристи не съжаляват, че ваканцията им е провалена.

Над 21 000 туристи от скандинавските страни се организират да се върнат. Руските туроператори преустановиха продажбите на пакети за Египет. По техни данни обаче около 40 000 руснаци, които вече са пристигнали на почивка в страната, нямат намерение се връщат преждевременно. От днес в страната започва безсрочна обща стачка. За утре опозицията призовава за нов протест, наречен "един милион души на шествие".

Външните министри на страните от Европейския съюз се събират в Брюксел, за да обсъдят взривоопасната обстановка в Египет и Тунис. В срещата ще участва и българският министър на външните работи Николай Младенов.