Диагнозата менингит предизвика паника сред учениците. Но според епидемиолозите няма опасност от епидемия.

Над 200 ученици напуснаха общежитието на Техникума по ветеринарна медицина в Стара Загора. Някои от родителите са прибрали децата си още през нощта. Други младежи днес до обяд още не бяха съобщили на близките си, но тръгваха по домовете си.

"На нас ни казаха чак в 23.30 вечерта. Криеха го и като ни казаха изведнъж настъпи паника", обясни ученичка.

Резултатите от аутопсията доказват, че момчето е починало от бактериален менингит. Той се предава по въздушно-капков път. Слабата имунна система или недохранването са част от причините за разболяването, обясниха епидемиолозите. Болестта започва остро с висока температура, треска, силно главоболие, понякога и повръщане.

Съквартирантът на починалото момче, Иван, е приет в инфекциозното отделение. Според лекарите състоянието му е добро и засяга няма признаци на менингит.

"Събудихме се. Той каза, че му е лошо и няма да ходи на училище. Аз отидох и като се върнах ми казаха, че е в болница", разказа Иван.

При проучването епидемиолозите са установили, че вероятен риск от зараза има за още 36 ученици. Лекарите от областната болница прегледаха децата.

"Повечето са в добро състояние. Правим един общ клиничен преглед с измерване на температурата и проверка на състоянието на горните дихателни пътища. Досега тези, които съм прегледала, нямат тревожно състояние", съобщи д-р Валерия Филипова, завеждащ Инфекциозно отделение в МБАЛ "Проф. Стоян Киркович"- Стара Загора.

Учениците ще бъдат под лекарско наблюдение 7 дни. По препоръка на ХЕИ общежитието и училището се дезинфекцират.

Ръководството на техникума обяви петък за траурен ден и отмени учебните часове.